Email: Sales@screwjack.net
Tel: +86-0769-83061993

Service Hotline
+86-0769-83061993
Новини
Начало > Новини > Съдържание

Продуктова категория

Обработка на шумовата шумозаглушителна кутия

Скоростната кутия е една от най-важните механични части, използвани във вятърни турбини. Основната функция е да се прехвърли мощността на вятърното колело към генератора и да се получи съответната скорост.

Обикновено скоростта на вятърното колело е много ниска, която не може да достигне скоростта, изисквана от генератора, така че трябва да се реализира чрез нарастване на скоростната кутия.

В сравнение с други индустриални скоростни кутии, поради вятърна кутия, инсталирана на десетки метра или на повече от сто метра височина от тесния кабинет, обемът и теглото на кабината, кулата и основата, натоварването на вятъра, инсталацията и разходите за поддръжка и т.н. имат важно влияние, поради което е особено важно да се намалят общите размери и тегло. В същото време, поради неудобството за поддръжка и високи разходи за поддръжка, проектният живот на скоростната кутия обикновено е 20 години и изискването за надеждност е изключително строго. Тъй като размерът, теглото и надеждността често са противоречиви противоречия, проектирането и производството на ветроенергийни скоростни кутии често са в дилема. Цялостният етап на проектиране трябва да се основава на изискванията за надеждност и професионален живот и сравнението и оптимизирането на схемата за предаване се извършва с минимален обем и минимално тегло. Проектът на конструкцията трябва да удовлетворява мощността на предаване и ограничаване на пространството като предпоставка, доколкото е възможно структурата е проста, операцията е надеждна, поддръжката е удобна; Осигуряване на качеството на продукта при всяка връзка в производствения процес; При експлоатация, експлоатационното състояние на скоростната кутия (температурата на лагера, вибрациите, температурата на маслото, промяната на качеството и т.н.) се наблюдават и поддържат в реално време в съответствие със стандарта.

Тъй като линейната скорост на върха не може да бъде прекалено висока, номиналната скорост на входа на скоростната кутия намалява постепенно, тъй като капацитетът на уреда се увеличава и номиналната скорост на мегавата не е повече от 20 r / min. От друга страна номиналната скорост на генератора обикновено е 1500 или 1800r / min, така че съотношението на скоростта на голямата скоростна кутия на вятъра е около 75 ~ 100. За да се намали обема на скоростната кутия, кутията за скорост на вятъра над 500kw обикновено приема планетарното предаване на силов шунт . Общата структура от 500kw ~ 1000kw има 2 нива на паралелна ос + 1 и успоредна ос + 2 планетарна трансмисия. Мегаватната предавателна кула използва 2-ра степен паралелна ос + 1 планетарна задвижваща структура. Поради относителната сложност на планетарната предавателна структура и трудността при обработката на голям вътрешен зъбен венец, цената е сравнително висока, въпреки че двустепенната планетарна трансмисия се използва като NW трансмисия

употреба

1. Ускорено отрицателно ускорение, което често се споменава за скоростната кутия.

2. Променете посоката на скоростната кутия. Например, можем да преминем силата, перпендикулярна на другата ос, с две зъбни предавки.

3. Променете въртящия момент на въртенето. Колкото по-бързо е предавката със същото състояние на захранване, толкова по-малък е въртящият момент на вала и обратно.

4. Функция за разделяне: можем да постигнем целта за отделяне на двигателя от товара чрез разделяне на двете оригинални зъбни колела, като спирачния съединител.

5. Разпределение на мощността. Например, можем да използваме двигател за задвижване на няколко оси от основния вал на скоростната кутия, за да постигнем функцията на един двигател, управляващ множество товари.

Обработка на шума

Скоростната кутия е важна част от широко използваната механична скоростна кутия, чиято скорост е свързана, тъй като неизбежно се получава грешка в профила на зъба и на стъпалото в процеса на работа при честотата на зъбното колело, съответстваща на удара и шума. шум, дължащ се на относителното плъзгащо се триене между зъбните повърхности. Тъй като предавката е основната част на скоростната кутия, е необходимо да се намали шума на зъбните предавки, за да се контролира шума на скоростната кутия. Като цяло шума на зъбната система се дължи основно на следните аспекти :

1. Избор на параметър: Изборът на параметър е неправилен, припокриването е малко, формата на зъбния профил е неправилна или не, структурата на скоростната кутия не е разумна. По отношение на обработката на зъбните колела грешката на основата на стъпката и грешката на формата на зъба са прекалено големи, отстояние отстрани на зъба е твърде голямо, грапавостта на повърхността е твърде голяма.

2. Предавателна кутия и скоростна кутия. Монтаж на ексцентрична, ниска точност на контакта, хоризонтална разлика на вала, вал, лагер, лагер, лагер, прецизност при ниска ротация и неправилно отстояние.

3. Входящ въртящ момент в други зони. Блокиране на въртящия момент на натоварване, вибрация при въртене на вала, баланс на двигателя и други двойки предавки.


Запитване
Send
Свържете се с нас
Адрес: Xinji шосе, Nancheng, Dongguan Сити, провинция Гуангдонг, Китай.
Телефон: +86-0769-83061993
Факс: +86-0769-88057667
Имейл: sales@screwjack.net
Copyright © Sijie Индустриална Ко, ООД всички права запазени.